Urgenda doet met het 54 puntenplan een handreiking aan het kabinet met 54 maatregelen voor 17 Mton besparing. In de laatste versie laten zij zien dat het nog mogelijk is om 25% CO2 te reduceren voor eind 2020.
De overheid moet in 2020 25% CO2 reduceren ten opzichte van 1990 om te voldoen aan de uitspraak van de Rechtbank en het Hof Den Haag in de Klimaatzaak.
De overheid stelt in februari 2018 op basis van cijfers van het PBL dat maatregelen genomen moeten worden om ongeveer 9 Megaton extra reductie van CO2-uitstoot te realiseren.
De overheid zegt dat het moeilijk is en daarom reikt Urgenda ze de hand met oplossingen. Urgenda vermoedt dat het gat wel eens groter dan 9 Megaton zou kunnen zijn. Dus voor de zekerheid leveren ze wat extra ideeën aan.
De keuze is aan het kabinet. Urgenda laat zien dat het kan, zelf op verschillende manieren. Niets doen of zeggen dat het niet kan, is geen optie.
Laten we de rechtsstaat niet op de helling zetten en rechterlijke uitspraken niet negeren. Dat is nu sinds 2015 gedaan, waardoor de eindsprint sneller moet dan noodzakelijk was in 2015, maar het kan nog steeds.
De samenleving staat klaar om aan de slag te gaan.
Nu het kabinet nog.
In Nederland ligt het spanningsniveau (230 Volt) hoger dan de optimale spanning voor apparaten: op 220 Volt verbruiken ze minder energie en gaan langer mee. Overal waar de netspanning gemiddeld hoger is dan 227V, kan spanning optimalisatie energie besparen. Onderzoek door het gerenommeerde TÜV heeft aangetoond dat de gemiddelde besparing in woningen 12,6% is, bij gebruik van de modernste apparaten. Oudere apparaten geven zelfs nog een hogere besparing die kan oplopen tot 19%.
Er zijn diverse apparaten in de omloop, waaronder Kubie, met uitvoeringen waarvan de ene meer geschikt is voor de industrie en de ander voor huishoudens. Maatregel 52 stelt voor dat het Kabinet z.s.m. inventariseert bij welke grote overheidsinstallaties – denk b.v. aan gemalen en waterzuiveringsbedrijven – spanning optimalisatie een zinvolle investering is.
Daarnaast kan het kabinet versnellen door voorlichting, door de apparaten toe te laten tot de lijst Erkende Maatregelen Energiebesparing en/of een grootschalig project met Kubie te starten samen met de netbeheerders.
Nederland heeft een stabiel elektriciteitsnetwerk. Toch is de netspanning op steeds meer plaatsen hoger dan strikt noodzakelijk is, waardoor veel apparaten meer elektriciteit verbruiken dan nodig is.
Alle Europese apparaten kunnen functioneren op een netspanning tussen de 207 en 253 Volt. Maar net zoals een auto het meest energiezuinig en efficiënt rijdt met 80 km/uur in de vijfde versnelling, hebben ook veel apparaten een netspanning waarbij ze optimaal functioneren.
Wanneer de gemiddelde netspanning rondom of hoger ligt dan 227V is een netspanning optimalisatie een interessante investering. Vooral bij apparaten met een Ohmse belasting kan er door de spanning te verlagen, flink worden bespaard.
Alle bedrijven die grote luchtinstallaties of pompen hebben en niet veel met gelijkstroom werken, zouden er goed aan doen om bij een hoge gemiddelde netspanning optimalisatie te overwegen. Denk hierbij aan waterzuiveringsinstallaties, datacenters, supermarkten, zwembaden etc. Maar ook woningen kunnen flink op elektriciteit bezuinigen via bijvoorbeeld de installatie van Kubie.
In de toekomst zal ons elektriciteitsnet door een toename aan wind- en zonne-energie steeds vaker te maken krijgen met pieken en dalen. Apparaten zoals de Kubie verhelpen de hoge spanning in de buurt van zonnepanelen en voorkomen problemen met omvormers.
De KUBIE home series, een Nederlands product, hangt inmiddels in ruim 1200 woningen en zorgt daar voor een besparing van gemiddeld 12,6%.
Maar ook bij zakelijke verbruikers en instellingen, zoals bijvoorbeeld bij de vestigingen van scholengemeenschap “De Rooi Pannen”. In de vestiging Tilburg wordt via KUBIE professional systemen van Power Quality Europe het elektriciteitsverbruik van bijna 3 miljoen kWh met bijna 15% gereduceerd, waarmee flink wordt bespaart op de energierekening en op de CO2 uitstoot.
Kubie kan flink opschalen en binnen vijf jaar bij de Nederlandse huishoudens de spanning optimaliseren. De netbeheerders zouden hier een rol in kunnen spelen.
Dit zou binnen vijf jaar leiden tot een vermindering van de CO2 uitstoot van 2,54 Mton.
[i] https://www.netbeheernederland.nl/spanningskwaliteit/verdieping